Hopp til innholdet

Ernæring

Pasienter som er i risiko eller har en trykkskade, vil ofte ha nedsatt ernæringsstatus. De kan være underernært eller feilernært. Riktig ernæring er viktig for å forebygge trykkskade og for tilheling av skade.

Det bør gjennomføres en ernæringsscreening hvor det vurderes blant annet endring av vekt, personens evne til å spise selv og samlet ernæringstiltak. Personer med ernæringsmessig risiko og som har trykkskade skal henvises til ernæringsfysiolog

Dame som får servert mat
Foto: Colourbox.com

Anbefaler:
Næringstilskudd som har rikelig med protein og vitaminer gis som tillegg til normal kost.
Protein er byggesteiner og bidrar til dannelse av nytt vev. Viktig med tilstrekkelig energiinntak av karbohydrater, og fett, og rikelig væskeinntak.

Det er behov for en klinisk vurdering for å bestemme riktig proteinnivå for hver person, basert på antall trykksår, samlet ernæringsstatus, andre sykdommer og toleranse for ernæringsmessige tiltak. Det må gjøres en vurdering av nyrefunksjon for å sikre at høye proteinnivåer egner seg for pasienten.